Motion 5 till kongressen 2025
Bollnäs Socialdemokratiska Arbetarekommun Bollnäs 241202
Motion 5 För en fredligare och säkrare värld
Socialdemokraternas feministiska utrikespolitik behöver fortsätta att utgöra en stark röst för fred, demokrati och folkrätt, inte minst i en orolig värld med ett krympande demokratiskt utrymme i flera länder, ett accelererande miljö- och klimathot och pågående krig. Initiativ för en stärkt diplomati, fredsfrämjande och bevarande insatser och ett utvecklat bistånd behöver intensifieras. Trots det svenskamedlemskapet i Nato måste socialdemokratin fortsätta arbeta för en säkerhetspolitisk väg som leder till nedrustning, fred och frihet – inte ökad militarism, konflikt och konfrontation.
Jag ser flera viktiga steg för detta:
Sverige ska ratificera FN:s konvention om förbud mot kärnvapen (TPNW).
Sverige har varit pådrivande i framtagandet av konventionen om ett globalt förbud mot kärnvapen, men ännu återstår ett svenskt signerande och ratificerande. Socialdemokraterna har kongressbeslut om att verka för att det skall ske och ett Nato-medlemskap får inte stå i vägen för detta.
Sverige ska anta en nationell lagstiftning mot införsel av kärnvapen på svenskt territorium.
Ett medlemskap i Nato innebär en risk för införsel, stationering och transfer av kärnvapen på svensk mark, svenskt vatten och i svenskt luftrum. Sverige ska inte underkasta sig nuclear sharing.
Kärnvapen på svensk mark skulle göra Sverige till ett militärstrategiskt mål. För att motverka införsel behöver Sverige anta en lagstiftning som förbjudet detta. Utan ett centralt beslut finns det inte garantier för att framtida regeringar kommer att motsätta sig kärnvapen på svenskt territorium.
Sverige ska verka för principen om ”No First Use” i Nato. Principen om First Use tillåter alliansen, att som första aktör i en konflikt, introducera kärnvapen.
Principen försvårar globala nedrustningsinitiativ eftersom den medför att ett överhängande hot om kärnvapen alltid kvarstår.
Ett alternativ till den rådande principen är No First Use (NFU) som innebär att kärnvapen aldrig får användas om en kärnvapenmakt inte först attackerats av kärnvapen.
Sverige ska inte acceptera positiva säkerhetsgarantier.
Positiva säkerhetsgarantier innebär att en kärnvapenstat utlovar en icke-kärnvapenstat ett kärnvapenskydd. Sverige behöver specificera att ett åberopande av artikel 5 utesluter ett kärnvapenskydd.
Kärnvapen ska aldrig utgöra en del av den svenska utrikes- och säkerhetspolitiken.
Sverige ska inkludera en anti kärnvapen-klausul vid militära samarbeten. I samtliga överenskommelser om militärt samarbete ska klausuler specificera ett avståndstagande mot kärnvapen.
Kärnvapen ska inte utgöra en del av samarbetet. Ett konsekvent ställningstagande krävs för att förhindra att försvarssamarbeten över tid utvecklas i riktning av ett kärnvapensamarbete.
Sverige ska inte medverka i planerandet, förberedandet eller övandet med kärnvapen.
Sverige ska inte ha permanenta Natotrupper på svensk mark.
För att inte förstärka hotet mot Sveriges bör permanenta Natotrupper inte tillåtas på svenskt territorium.
Utländska trupper på svenskt territorium ökar spänningen och ger Nato ett militärt självbestämmande på svensk mark. Sverige ska motverka USA:s politiska och militära dominans i Nato.
Ett hållbart försvarssamarbete bygger på jämbördiga parter. USA:s dominans i Nato medför en risk för att Sverige framgent kompromissar med sina utrikespolitiska ambitioner till förmån för USA:s intressen.
Historien visar på skrämmande exempel där USA utövat påtryckningar mot andra Natoländer för att tysta kritik mot kränkningar av mänskliga rättigheter. Sverige måste fortsätta att vara en orädd röst för demokrati, mänskliga rättigheter och folkrätt.
Sverige ska verka för att Nato inför ett demokratikrav. Sveriges ska endast ha försvarssamarbete med demokratier. Ett demokratikrav ska krävas för medlemskap i Nato.
Det ska vara möjligt att utesluta en medlemsstat som inte uppfyller krav på demokrati. Sverige ska öka sitt fredsfrämjande arbete i samma uträckning som försvarsanslaget.
Ett svenskt Nato-medlemskap har tillåtits motivera en ökning av Sveriges försvarsutgifter. Motsvarande procentuella ökning av resurser till diplomati och bistånd behövs exempelvis utökade resurser till UD.
Diplomati och dialog ska alltid utgöra vår främsta försvarslinje.
Jag yrkar därför:
- att Socialdemokraterna verkar för att Sverige ska ratificerar FN:s konvention om förbud mot kärnvapen (TPNW).
- att Socialdemokraterna verkar för att Sverige ska anta en nationell lagstiftning mot införsel av kärnvapen på svenskt territorium.
- att Socialdemokraterna verkar för att principen om ”No First Use” i Nato drivs av Sverige.
- att Socialdemokraterna verkar för att Sverige inte ska acceptera positiva säkerhetsgarantier.
- att Socialdemokraterna verkar för att Sverige ska inkludera en anti kärnvapen-klausul vid militära samarbeten.
- att Socialdemokraterna verkar för att Sverige inte ska ha permanenta Natotrupper på svensk mark.
- att Socialdemokraterna verkar för att Sverige ska motverka USA:s politiska och militära dominans i Nato.
- att Socialdemokraterna verkar för att Sverige ska verka för att Nato inför ett demokratikrav.
- att Socialdemokraterna verkar för att Sverige ska öka sitt fredsfrämjande arbete i samma uträckning som försvarsanslaget.
- att sända motionen till Socialdemokraternas partikongress 2025
AK-styrelsen föreslår: att medlemsmötet bifaller att-sats nr. 2 och avslår övriga att-satser i motionen.