Motion 2 till kongressen 2025
Bollnäs Socialdemokratiska Arbetarekommun Bollnäs 241202
Motion 2 Hårdare krav på etisk och bra djurhållning vid offentlig upphandling
I Socialdemokraternas partiprogram från 2013 framhålls vikten av att ”konsumentperspektivet, inte producentperspektivet ska vara utgångspunkten för en politik där säkra livsmedel, miljöhänsyn och etisk djurhållning är grundprinciper”.
I nationell rätt, djurskyddslagen och djurskyddsförordningen samt i flera föreskrifter framgår att säkerställa ett gott djurskydd och främja god djurvälfärd. Här regleras grundläggande och övergripande bestämmelser till skydd för djuren, ytterst hur djur ska hanteras, hållas och skötas. Vi Socialdemokrater har tydliggjort vår ambition att ytterligare stärka djurskyddet, att vi alla har ett etiskt ansvar för att behandla våra djur på ett respektfullt sätt samt att vi vill att Sverige ska vara världsledande när det gäller djurskydd.
Vi Socialdemokrater har tydliggjort att vi värnar djurskyddslagen och att vi vill se en stark djurtillsyn så att lagar och regler efterlevs. Sett ur det perspektivet kan det upplevas motsägelsefullt att den offentliga verksamheten inte alltid ställer motsvarande krav på god djurhållning från leverantörer av animaliska produkter vid upphandling till t.ex. kommunala och regionala verksamheter. De nationella djurskyddsbestämmelserna är i vissa fall mer omfattande och långtgående än vad EU-rätten kräver. Det kan ytterst leda till att det är lättare för internationella aktörer att vinna offentliga upphandlingar där pris, inte i första hand djurhållning, är det primära utvärderingskriteriet.
Den tidigare socialdemokratiska regeringen tog flera steg i riktning mot att ställa krav vid upphandling, bland annat i en lagrådsremiss med förslag på hårdare krav på djurvälfärd och hållbarhet vid offentliga upphandlingar. Upphandlingsmyndigheten har redan idag ett uppdrag och ansvar för att utveckla, förvalta och ge stöd inom offentlig upphandling. Djurskydd och djurvälfärd ses som en viktig hållbarhetsfråga i livsmedelsproduktion. Upphandlingsmyndigheten har också tagit fram förslag på kravformuleringar kopplade till djuromsorg i upphandlingar av animaliska livsmedel. Kriterierna består av färdigformulerade krav med tillhörande information, myndigheten kan t.ex. efterfråga information om ursprung, ställa krav på utevistelse, förbud mot amputationer som svanskupering och näbbtrimning, bedövad slakt och tid för transport till slakt.
I lagrådsremissen ”En skyldighet att beakta vissa samhällsintressen vid offentlig upphandling” framgår att staten, kommunen och regioner upphandlar för strax över 800 miljarder kronor varje år vilket är inköp som kan användas för att främja gemensamma samhällsintressen. Nuvarande regering beslutade i februari i år att ge en särskild utredare i uppdrag att analysera hur de svenska djurskyddsbestämmelserna påverkar livsmedelsproducenternas konkurrenskraft i förhållande till kollegor i andra medlemsstater inom EU. I uppdraget ingick också översyn över offentlig upphandling. I SOU 2024:56 framgår att det idag inte finns några bestämmelser som innebär att svenska djurskyddskrav måste uppfyllas vid samtliga offentliga upphandlingar av livsmedel. Det finns heller ingen tillgänglig statistik som anger hur vanligt förekommande djurskyddskrav är vid offentliga upphandlingar.
Genom väl genomtänkta och väl utförda upphandlingar kan offentlig upphandling fungera som en stark drivkraft och ytterst främja gemensamma intressen. Även om priset i enskilda upphandlingar kan bli högre kan den totala samhällskostnaden på sikt bli lägre. För att kunna leva upp till våra intentioner krävs att vi ställer relevanta krav på djurskydd vid offentlig upphandling för att därmed säkerställa goda förhållanden under djurets liv, oavsett produktionsland. Upphandling av livsmedel och måltidstjänster bör vara ett område som återspeglar samhällets förväntningar på en hög djurskyddsnivå. Genom att ställa krav i offentliga upphandlingar kan vi skapa nya normer som till exempel skulle kunna leda till bättre välfärd för våra djur och driva på den gröna omställningen. Kommuner och regioner är mycket stora uppköpare och kunder. Krav från dem skulle därför ha en verklig effekt.
Vi yrkar på att:
ATT Socialdemokraterna verkar för att det vid offentlig upphandling av animaliska livsmedel gör det obligatoriskt att ställa höga krav på djurskydd utifrån svenska normer.
ATT Socialdemokraterna verkar för att det vid offentlig upphandling av animaliska livsmedel gör det obligatoriskt att ställa krav på låg grad av användning av antibiotika utifrån svenska normer.
ATT Socialdemokraterna verkar för att förändra lagstiftningen för att ge större och tydligare utrymme än nu att upphandla livsmedel i linje med svensk djurlagstiftning.
ATT Socialdemokraterna verkar för att införa en skyldighet att vid offentliga upphandlingar beakta djuromsorg. Att upphandlande myndigheter dokumenterar sina överväganden samt hur skyldigheten har fullgjorts i samband med upphandlingen.
ATT Socialdemokraterna verkar för att myndighet får i uppdrag att formulera gemensamma riktlinjer, upphandlingsstöd och vägledning till offentliga verksamheter som bevakar intressen om djurvälfärd och vår nationella djurrättslagstiftning. Att säkerställa att upphandlande myndigheter och enheter får stöd.
ATT Socialdemokraterna verkar för att statlig myndighet eller styrelse får i uppdrag att följa upp offentliga upphandlingar utifrån djurvälfärd och djurskydd för att se att skyldigheten fullgjorts.
ATT Socialdemokraterna verkar för att det svenska beteskraven som bidrar till djurvälfärd i jordbruket beaktas i offentliga upphandlingar.
ATT Socialdemokraterna i Bollnäs antar motionen till sin egen.
ATT sända motionen till Socialdemokraternas partikongress 2025.
Ann-Katrin Samuelsson (S), Kristoffer Lindberg (S) och Shida Kinuka Karlsson (S)
AK-styrelsen föreslår: att medlemsmötet bifaller motionen och tar den som sin egen. Att motionen sänds till kongressen.