Replik: De folkvalda har enligt lag rätt att ta ansvar för sina egna beslut

Erika Engberg (S) och Marie Centerwall (S) replikerar på Kristdemokraternas insändare Demokratisk praxis satt ur spel i Bollnäs kommunfullmäktige?
Ljusnan 27 oktober.

Ni antar att det var sju S-ledamöter, beror det på att ni övervakade den slutna omröstningen tillsammans med SD från läktaren? Som en sverigedemokratisk ledamot uttryckte det efter mötet: ”Vi hade åskådare på läktaren som såg hur hälften av era ledamöter satt och skrev på sina lappar”.

Detta ser vi som högst demokratiskt tvivelaktigt, att ha utplacerade åskådare som under en sluten omröstning håller koll på hur de olika ledamöterna röstar.

Den politiska praxis som säger att majoriteten väljer ordförande och första vice ordförande och oppositionen ska få välja andra vice ordförande själva utan att majoriteten lägger sig i anser vi är en bra ordning och vi eftersträvar ett enigt uppträdande. Men vi vet också att oavsett praxis och liknande har de folkvalda ledamöterna i fullmäktigeförsamlingen enligt lag rätt att ta ansvar för sina egna beslut. Det har beskrivits av forskare i lagstiftningen i flera artiklar.

Vi ser dock inte att det är ett demokratiskt arbetssätt att frånta de folkvalda representanterna rätten att delta i beslut oavsett vad vi är överens om är praxis, hederskod eller överenskommelse. Framför allt i en omröstning där röstningsförfarandet ska skyddas av valhemligheten i form av en sluten omröstning.

Nu ser vi fram emot att börja den nya mandatperioden med politik för Bollnäs kommuns invånare i hela kommunen.

Erika Engberg (S), gruppledare för Socialdemokraterna

Marie Centerwall (S), ordförande i Bollnäs kommunfullmäktige

https://www.ljusnan.se/2022-10-29/replik-de-folkvalda-har-enligt-lag-ratt-att-ta-ansvar-for-sina-egna-beslut
facebook Twitter Email