Insändare: Fokus på barnen, inte böcker

Fredrik Palmborn Olofsson (S) replikerar 26 augusti på insändaren Känner Socialdemokraterna inget ansvar, Ljusnan 20 augusti.

Jag blir alltid förvånad över att Liberalerna återigen påstår saker som vi Socialdemokrater vill göra. Vi har inte någon avsikt att språktesta tvååringar i Sverige vilket är det jag kallade äckligt. Och vem tycker inte att språktest för tvååringar är äckligt? Det har alltså inget att göra med vårt förslag att införa ett test i svenska för dem som söker permanent uppehållstillstånd i Sverige. Men jag förstår att Liberalerna gärna försöker mygla in sitt nyfunna samarbete med Sverigedemokraterna.

Vi vill också stoppa vinstjakten i skolan vilket fler än vi socialdemokrater vill. För vem tycker att det är okej att göra pengar på barn och äldre? Jag vill dock understryka, och läs detta noga nu ni liberaler och övriga: idédriven verksamhet är inte detsamma som att ett företag plockar ut 500 000 kronor i vinst på våra barn. 500 000 kronor av våra skattepengar som skulle kunna användas till att bygga nya trygghetsboenden, ge mer resurser till fritidsgårdar eller gud nåde, om man frågar Hannes Snabb och övriga liberaler, att utveckla skolan att använda mer digitala verktyg!

Hannes Snabb och Liberalerna hänvisar till forskning i frågan om ämnesskolboken. Jag har försökt hitta forskning som stöder detta men det enda som finns är att skönlitterära böcker, alltså inte studiemedel, gör att barn och unga får bättre resultat i skolan.

Enligt en studie gjord av Södertörns högskola anser lärare att plattor och datorer bidrar till ett högre studieengagemang för elever och den största negativa effekten var teknikstrul. Självklart så finns det fler källor på detta som skolverket också hänvisar till. Jag vet inte om Hannes Snabb och hans liberala vänner har läst denna rapport.

Slutligen kan jag bara konstatera att liberaler som känner sig kränkta av dagligt språkbruk, befäst i Svenska akademins ordlista, känns väldigt löjligt. Men det är väl också Socialdemokratins fel i slutändan. Jag vet inte hur men jag är säker på att Hannes Snabb och Liberalerna kommer hitta på någon spännande anledning.

Fredrik Palmborn Olofsson (S)

facebook Twitter Email