Prisutdelning vid Alirskolan

I slutet på förra året så avslutades den namntävling som hade utlysts för att hitta ett namn till den nya 7-9 skolan i centrala Bollnäs. Tillslut föll juryns beslut på Alirskolan.

 

”Alir var den gamla benämningen, ända sedan vikingatiden, på den södra delen av Hälsingland. Alir betyder åland eller åtrakt och här fanns den sydligaste tingsplatsen i Hälsingland och på denna plats antogs Hälsingelagen omkring år 1320. Dessutom ligger den nya skolan på Alirgatan.” Så lyder motiveringen från juryn angående det vinnande bidraget.

I tävlingen deltog 70 namnförslag, varav 54 helt unika. Juryn bestod av en blandning mellan lärare, tjänstemän och elever från kommunens skolor där eleverna var i majoritet. Juryns ordförande var Kristoffer Lindberg (s), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs kommun.

– Det var ett otroligt roligt jobb att leda juryns arbete. Det var inte enkelt då vi fått in många bra förslag, men tillslut så enades vi kring ett av alla förslag – Alirskolan. Det känns extra roligt med den historiska kopplingen, säger Kristoffer Lindberg.
 De tre vinnande klasserna samlades i dag vid bygget av Alirskolan på Gärdet i Bollnäs. De hade alla kommit med det vinnande förslaget Alirskolan. Eftersom det funnits olika uppfattningar om hur det nya namnet ska uttalas så fick eleverna frågan om hur de tycker att namnet på skolan ska uttalas. samtliga klasser var överens, Alirskolan, med betoning på ”i:et”. Efter prisutdelningen med tal, trumpetfanfar och överlämnande av prischeckarna på 5000 kronor var till klasserna så erbjöds en guidad visning inne på bygget.
– Det är inte så längesedan jag själv gick i skolan här, i det som då hette Gärdesskolan. Det var här som mitt politiska engagemang började, för 10 år sedan och redan då pratade man om att renovera dåvarande Gärdesskolan, därför känns det lite speciellt och otroligt ärofyllt att få stå på den här platsen idag, 10 år senare och dela ut ett pris i en namntävling för en helt ny högstadieskola i Bollnäs, där gamla Gärdesskolan låg. Avslutar Kristoffer Lindberg.
Läs artikel om prisutdelningen på Alirskolan, från helahalsingland.se
Läs Kristoffers tal vid prisutdelningen.

 

facebook Twitter Email