Kristoffer Lindbergs tal vid prisutdelningen

Tal till prisutdelning i namntävlingen – Alirskolan, Kristoffer Lindberg 2016-05-24

Hej och välkomna hit till prisutdelningen i namntävlingen och bygget av en ny 7-9 skola i Bollnäs! Jag heter Kristoffer Lindberg och är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Det är inte så längesedan jag själv gick i skolan här, i det som då hette Gärdesskolan. Jag har många fina minnen från min skoltid och självklart kommer många av dessa minnen från just Gärdesskolan.

Det var en gammal skola, med ganska slitna lokaler. Jag satt i samma klassrum som min mormor hade gjort. Det var på Gärdesskolan som mitt politiska engagemang började, för 10 år sedan.

Redan för 10 år sedan, när jag gick i skolan här, pratade man om att renovera dåvarande Gärdesskolan, därför känns det lite speciellt och otroligt ärofyllt att få stå på den här platsen idag, 10 år senare och dela ut ett pris i en namntävling för en helt ny högstadieskola i Bollnäs, där gamla Gärdesskolan låg.

Den ursprungliga skolan på den här platsen byggdes 1955 och hette först Centralskolan och bytte 1965 namn till Gärdesskolan. Det var den första enhetsskolan i kommunen och ersatte det som hette realskolan. Skolan hade då plats för 342 elever. Som mest hade skolan 425 elever. Efter 55 år, sommaren 2010 så lämnades Gärdesskolan och eleverna flyttade upp till Granbergsskolan. Årskurs 9 blev kvar och gick sitt sista år i grundskolan inne på Torsbergsgymnasiet.

Sedan dess så har elever och lärare i den kommunala högstadieskolan i centrala Bollnäs varit på Granbergsskolan, med ett löfte att det skulle vara en tillfällig lösning under 2 år medan kommunen renoverade Gärdesskolan. Det har nu gått 6 år. Det var ett löfte som drog ut på tiden och som både elever, föräldrar, lärare, barn- och utbildningsförvaltningen och politiker kämpat för att få infriat. Och så småningom tog arbetet sakta fart. För ganska precis 2 år sedan i maj 2014, så beslutade kommunfullmäktige, efter många utredningar och olika alternativ att sätta igång och bygga den nya 7-9 skolan på Gärdet.

I januari 2015 tillträdde jag som ordförande i barn- och utbildningsnämnden och då var förarbetet med denna skola redan i full gång. Ganska snart såg jag och den nya nämnden att skolan skulle bli för liten. Vi behövde mer plats för att kunna ta emot alla elever som ska ha detta som sin skola. Därför fattade nämnden, ganska snart efter vi tillträtt, beslut om att bygga ut denna skola, redan innan den hade börjat byggas. Det var helt nödvändigt för att skolan skulle fungera och bli så bra som möjligt. Det har varit många turer fram och tillbaka och beslut som dragit ut på tiden, men nu efter många långa år är det snart dags, nu står vi utanför den nya skolan som snart är klar.

Jag satt i juryn för namntävlingen och ledde arbetet där, det var ett otroligt roligt uppdrag med massor av bra förslag på namn. Hela 70 namnförslag, varav 54 unika. Juryn bestod av en majoritet av elever från kommunens skolor. Tillslut så föll juryns beslut på ett visst namn. Ett namn som tre klasser hade lämnat som förslag. Ett namn med stark koppling till Hälsingland och vår historia.

Motiveringen lyder: ”Alir var den gamla benämningen, ända sedan vikingatiden, på den södra delen av Hälsingland. Alir betyder åland eller åtrakt och här fanns den sydligaste tingsplatsen i Hälsingland och på denna plats antogs Hälsingelagen omkring år 1320. Dessutom ligger den nya skolan på Alirgatan.”

Jag ska be att få dela ut pris till de tre klasser som gav förslaget till det vinnande namnet. – Alirskolan.

Det är: Granbergsskolan 8:3, Granbergsskolan 7:1 och Björktjära skola 6 A.

Det har funnits lite olika idéer och funderingar på hur man ska uttala namnet på den nya skolan. Alirskolan, Alirskolan eller Allirskolan är några varianter som dykt upp och vi har också kunnat följa rapportering i media om denna fråga, där namnarkivet i Uppsala hävdar att historiskt så är nog uttalet Alirskolan. Hur tycker ni att namnet ska uttalas?

Det man får komma ihåg är att när det gäller uttal av namn, speciellt platsnamn så är det svårt att säga vem som har rätt och vem som har fel, eftersom språket utvecklas hela tiden genom århundradena och vi pratar också olika i olika delar av landet, själv så säger nog jag Alirskolan. Det är lite spännande med uttal, men nu har vi fått höra hur ni som representerar de vinnande klasserna tänker er uttalet.

 Jag ska be att få överlämna  varsin vinnarcheck till de tre klasserna. Låt oss höra en fanfar för vinnarna!

Stort tack för era bidrag i tävlingen som har gett skolan sitt namn. Det var ett mycket bra förslag som vann juryns gillande. Jag vill också rikta ett stort tack till alla som deltagit i namntävlingen och ett extra tack och stort grattis till vinnande klasserna, bra jobbat!

 

facebook Twitter Email