S: Inför avgiftsfria preventivmedel

Linnéa Wickman från Gävle arbetarekommun hade till socialdemokraterna i Gävleborgs distriktskongress skrivit en motion om avgiftsfria preventivmedel till alla under 26 år. Hon fick medhåll från ombuden på distriktåskongressen.

Linnéas motion:

Idag finns en rad olika slags preventivmedel, där det stora flertalet riktar sig till kvinnor.

En del av dessa innehåller flera olika slags hormoner, och en del inga hormoner alls. Vissa opereras in och andra intas varje dag. Men det som är tydligt är att vad som fungerar för varje person ser olika ut och skiljer sig åt mellan individer. Det som fungerar väldigt väl för en person kan ge svåra biverkningar för en annan. Det är en mänsklig rättighet att ha makt över sin egen kropp, reproduktion och sexualitet och att säkra tillgången till billiga och säkra preventivmedel för alla är en mycket viktig jämlikhets- och jämställdhetsreform.

Idag subventionerar Region Gävleborg preventivmedel för kvinnor upp till och med 25 år med en egenavgift om 100 kronor per år enligt SKL:s preventivmedelsrekommendation och högkostnadsskyddet. Alla preventivmedel subventioneras dock inte, det är främst några hormonbaserade preventivmedel som ingår vilket gör att många preventivmedel som finns på marknaden och som efterfrågas inte subventioneras. Enligt RFSU:s Sverigebarometer 2015 uppger 80 procent av de tillfrågade ungdomsmottagningarna att de ibland eller ofta har patienter som efterfrågar andra preventivmedel än de som ingår i subventionen. Vidare visar samma enkät att 40 procent av ungdomsmottagningarna upplever att efterfrågan på hormonfria preventivmedel ökar.

Att välja ett preventivmedel utanför det rekommenderade utbudet kostar långt mer än den årliga egenavgiften om 100 kronor vilket gör att det för väldigt många unga kvinnor blir plånbokens storlek som avgör valet av preventivmedel. Vi riskerar idag att unga kvinnor av ekonomiska skäl väljer bort säkra preventivmedel eller använder preventivmedel som gör att de inte mår bra fysiskt eller psykiskt. När Norrbottens läns landsting 2012 införde avgiftsfria preventivmedel för kvinnor upp till 26 år där utbudet av subventionerade preventivmedel också breddades så halverades antalet aborter bland unga.

Ett införande av avgiftsfria preventivmedel med ett bredare utbud av subventionerade preventivmedel skulle leda till att det är individens behov och inte i lika stor mån ekonomiska förutsättningar som avgör val av preventivmedel bland unga. Slutligen så bör ett införande av avgiftsfria preventivmedel i Gävleborg också gälla preventivmedel för män. Genom att även män upp till och med 26 år får tillgång till avgiftsfria preventivmedel är det möjligt att förändra den konservativa synen att det enbart är kvinnor som är ansvariga för den reproduktiva hälsan. Att subventionera tillgängliga preventivmedel för män är också en möjlig väg för att främja att fler preventivmedel för män utvecklas och tillgängliggörs.

Det är dags att vi som Socialdemokrater och feminister i Gävleborg höjer ambitionerna och följer Norrbottens exempel.

Jag föreslår distriktskongressen besluta

att den Socialdemokratiska regiongruppen verkar för att införa avgiftsfria preventivmedel för alla unga till och med 26 år i Gävleborg.

LINNEA WICKMAN

Distriktsstyrelsens yttrande över motionen:

Motionären har skrivit en motion vars intentioner distriktsstyrelsen är positiva till. Ett ökat användande av preventivmedel är högst önskvärt. Gävleborg är ett av de län i Sverige där allra flest personer smittas av klamydia. Både 2005 och 2012 var vi det län där allra flest personer per capita smittades utav detta. Antalet personer som smittats med HIV har ökat i vårt län. Mellan 2013 och 2014 skedde en dubblering av antalet upptäckta fall. Insatser som därför gör att personer redan i början av sitt sexuellt aktiva liv får in en vana att använda preventivmedel så som exempelvis kondom är därför väldigt önskvärt.

Reformen för gratis preventivmedel medel har sedan en tid tillbaka införts i Norrbotten och kommer även nu att genomföras i Uppsala län. I Norrbotten har man märkt ett flertal positiva effekter, bland annat en halvering av antalet aborter bland unga.

En enig kongress beslutade att bifalla motionen under förhandlingarna i Hudiksvall i lördags, vilket innebär att socialdemokraterna i Gävleborg nu driver frågan om avgiftsfria preventivmedel för alla upp till och med 26 år.

 

facebook Twitter Email