”Vi ska värna både säkerhet och frihet”

En attack mot Paris är en attack mot Europa. Det är ett angrepp på den fria och demokratiska världen. Ingen ska tvivla på att regeringen gör vad som krävs för att hindra ett attentat i Sverige. Men ingen ska heller känna en oro över att vi nu fattar beslut som undergräver den demokrati vi är satta att försvara. För två månader sedan fattade regeringen beslut om en ny nationell strategi mot terrorism, skriver inrikesminister Anders Ygeman i Aftonbladet Debatt

Bilderna av de grymheter som utspelade sig i Paris väcker starka känslor och många är vi som vill visa vårt deltagande med dem som sörjer. Men snart kommer nästa fas med en diskussion om vad som kunde ha gjorts annorlunda och vad som behöver göras framöver.

När sorgen övergår i ilska kommer också kraven på handling. Då är det värt att påminna om de ord som Jens Stoltenberg yttrade vid minnesstunden efter de dåd som Anders Behring Breivik utförde. ”Vårt svar är mer demokrati, större öppenhet och mer humanitet. Men aldrig naivitet.”

Just så måste vi tänka nu. Det finns en förhöjd hotbild mot Sverige och vi måste göra allt som står i vår makt för att möta den. Men det finns också en risk att vi nu fattar beslut som leder till att vi inskränker den frihet som vi strävar efter att försvara.

Av den anledningen är det avgörande att regeringen för två månader sedan fattade beslut om en ny nationell strategi mot terrorism Strategin analyserar de förmågor som Sverige i nuläget har och slår fast vilken förmåga som krävs för att kunna möta det hot som finns. Den pekar ut en riktning för vårt utvecklingsarbete och sätter ramar för de beslut som måste fattas.

På fredag åker jag till Luxemburg för att träffa EU:s inrikesministrar. Vi behöver gemensamt avgöra vilka åtgärder som ska vidtas på både kort och lång sikt. För Sveriges del är upprätthållandet av EU:s yttre gräns viktigt. För att garantera passfrihet i hela Europa och för att vi inte ska behöva gränskontroller mot våra grannar.

Ingen ska tvivla på att regeringen gör vad som krävs för att hindra ett attentat i Sverige. Men ingen ska heller känna en oro över att vi nu fattar beslut som undergräver den demokrati vi är satta att försvara. Sverige är och förblir ett samhälle som tror på demokrati, frihet och jämlikhet mellan människor. Dessa värderingar kan och ska terrorismen aldrig få rubba.

Läs artikeln ”Vi ska värna både säkerhet och frihet” i sin helhet på Aftonbladet.

Mer information

Regeringens arbete mot terrorism

 
facebook Twitter Email