Socialdemokraterna i Bollnäs vill avskaffa betygssättningen på SFI

Utbildningen i svenska för invandrare (SFI) är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare grundläggande kunskaper i svenska språket enligt Skolverkets kursplaner. Men nu ifrågasätts betygssystemet på SFI av genom en motion från Bollnäs arbetarekommun.  Motionen är skriven av Marzavan Arafat och Jan-Erik Englund, socialdemokrater från Bollnäs. Deras förslag fick gehör på  Socialdemokraterna Gävleborgs distriktårskongress.

En person som har folkbokfört sig i en kommun och som inte kan svenska har enligt skollagen rätt till SFI-undervisning. Enligt samma lag är kommunen där personen är folkbokförd, skyldig att erbjuda SFI.  Utbildningen ska kunna påbörjas inom tre månader från att personen har folkbokförts i kommunen. Man ska ha ett svenskt personnummer eller ha uppehållsrätt enligt reglerna inom EU.

SFI undervisningen ges på fyra olika nivåer. Vid slutet av nivå B, C och D genomförs ett nationellt prov. Normalt får man läsa max 525 timmar på SFI.

Efter varje kurs får studenten på SFI betyg. Betygsskalan är sexgradig och betygen är A, B, C, D, E och F. E är lägsta godkända betyg medan A är högsta betyg. F är ett underkänt betyg.

Kurserna ger grundläggande kunskaper i det svenska språket och om det svenska samhället.

Om man är godkänd på kursen får man betyg (A-E). Vid betyg F kan man få ett intyg som visar vilka av kurskraven man har uppnått. Betygsskalan(A-E) har i stort sett inte någon betydelse för individen, eftersom man ändå blir godkänd. Däremot är det tidsödande för lärarna att tvingas jobba med betygssättning på varje nivå.

Tid som istället kan koncentreras på att undervisa.

Därför föreslog nu socialdemokraterna i Bollnäs genom en motionen skriven av Marzavan Arafat och Jan-Erik Englund att Socialdemokraterna i Gävleborg uppdrar till våra riksdagsledamöter att arbeta för en förändring genom motioner och påverkan i riksdagen, så att SFI:s betygssättning A-F ersätts av godkänd eller ej godkänd, vilket också fick gehör bland en majoritet av ombuden från Socialdemokraterna i Gävleborg.

Distriktårskongressen konstaterade att undervisningen inom SFI och den reguljära skolan inte kan jämställas eftersom förutsättningarna och målen inte är direkt jämförbara och att man håller med motionärerna om problematiken.

Distriktårskongressen beslutade därför att bifalla motionen.

 

 

facebook Twitter Email