Barnkonventionen ska bli svensk lag
FN:s barnrättskommitté har uppmanat Sverige att stärka barnkonventionens rättsliga ställning. Nu beslutar regeringen om direktiv för en utredning för att barnkonventionen ska kunna bli svensk lag.
FN:s barnrättskommitté granskar hur Sverige efterlever Barnkonventionen med jämna mellanrum. Den senaste granskningen ger kommittén rekommendationer om vad vi behöver förbättra. En rekommendation som har återkommit i flera granskningar handlar om att stärka konventionens rättsliga ställning.
Sverige kan bli ett ännu bättre land att växa upp i för flickor och pojkar. Det har inte minst den senaste veckans händelser visat. Vi måste våga se att vi brister, både gällande kunskap och tillämpning av konventionen och barns bästa. Verkligheten har gjort oss klokare än vad vi var för 25 år sedan och därför beslutar regeringen i dag om direktiv för en utredning, där vi ska ta fram det underlag som krävs för att barnkonventionen ska kunna bli svensk lag.
Starkt stöd
Det är mycket glädjande att det finns ett starkt stöd både från de flesta av riksdagens partier för att göra Barnkonventionen till lag. Många barnrättsorganisationer har också under lång tid drivit denna fråga. Deras arbete har varit insiktsfullt och målmedvetet och därför är det särskilt glädjande att kunna gå dessa organisationer till mötes. I samband med att beslutet om nya direktiv klubbas av regeringen bjuds också ett antal barnorganisationer in till Socialdepartementet för att inleda arbetet med att hantera övriga rekommendationer och brister som FNs barnrättskommitté har påpekat.
Nu tar vi stafettpinnen vidare vad gäller barns rättigheter och räknar med att under nästa år ha ett färdigt förslag till en ny lag. En av regeringens målsättningar är att Sverige ska vara ett av världens bästa länder att växa upp i, beslutet om att Barnkonventionen ska bli lag är en viktig del av arbetet för att förverkliga det.
Åsa Regnér (S), Barn- äldre och jämställdhetsminister
Ingela Thalén (S), fd. Socialminister 90-91 samt 94-96