Nya välfärdsreglerna bör starkt begränsa vinstuttag

Utredning tillsätts nu i dagarna. Det är dags att utvärdera misstagen och förbättra ­reglerna för välfärd i privat regi. Resursfördelningen ska styras av behov, skattemedel ska ­användas till den verksamhet de är avsedda för, och idéburna utförare ska ges bättre förutsättningar, skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Jonas Sjöstedt (V) på DN Debatt.

De senaste tjugofem åren har stora förändringar skett på välfärdens område. Mycket har blivit bra. Det är värdefullt att det i välfärden i dag finns valfrihet för individen. Men de marknadsinspirerade reformerna har också lett fel. Det är dags att utvärdera misstagen och förbättra regelverken.

Inom välfärden ska alltid kvalitet och likvärdighet stå i centrum. Fördelningen av välfärdens resurser ska styras efter behov. Ytterligare en central princip är att skattemedel ska användas till just den verksamhet de är avsedda för. Det är oacceptabelt att skära på kvaliteten för att kunna ta ut vinst. Regelverk och incitament ska inte ensidigt styra mot besparingar på personalen eller annat som påverkar välfärdens kvalitet negativt. Då skolor med vinstsyfte har lägre lärartäthet och privata äldreboenden har färre anställda, kan det ifrågasättas om det ekonomiska intresset är det mest lämpliga för att åstadkomma kvalitet inom välfärden.

Särskild utredare

Mot denna bakgrund beslutar regeringen i dag att ge en särskild utredare i uppdrag att se över hur den offentliga finansieringen av privat utförda välfärdstjänster bör regleras. Utredningen är ett resultat av en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Utredaren får ett brett uppdrag med några centrala teman:

  • Skattemedel ska användas till verksamheten. Utredaren ska ta ställning till vilka metoder som kan användas för att uppnå målet att skattemedel ska användas i just den verksamhet de är avsedda för, utan att reglerna kan kringgås. Nya regler bör starkt begränsa möjligheterna att dela ut vinst eller på annat sätt föra ut medel från verksamheten, även i samband med försäljning.
  • Samma krav på öppenhet och insyn för alla välfärdens aktörer. Var och en ska enkelt kunna följa hur skattemedel används på barnens skola, föräldrarnas äldreboende eller den vårdcentral man går till. Utredaren ska lämna förslag på hur en sådan redovisning bör utformas.
  • Förutsättningar för idéburna aktörer att växa. De idéburna aktörerna kan spela en viktig roll för att uppnå verklig mångfald i välfärden. Utredaren ska se över hur upphandlingsrätten kan användas för att ta till vara de idéburnas särskilda potential.

Utredningens uppdrag gäller de offentligt finansierade välfärdstjänsterna inom vård, skola och omsorg, inklusive HVB-hem och annan verksamhet inom socialtjänsten. Uppdraget omfattar även tillfälliga asylboenden och personlig assistans, där utgångspunkten är brukarnas behov av självbestämmande.

De regler som föreslås behöver inte se likadana ut för alla delar av välfärden, men syftet är gemensamt: offentliga medel ska gå till just den verksamhet de är avsedda för och eventuella överskott ska som huvudregel återinvesteras i den verksamhet där de uppstått. Det finns ett brett stöd i svenska samhället för att ändra regelverken i denna riktning. Bara så kan vi säkra tilliten till den gemensamma välfärden.

Läs hela artikeln på dn.se

facebook Twitter Email