Överenskommelse om skolan
Samarbetsregeringen har idag slutit en överenskommelse tillsammans med moderaterna, centerpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna på skolområdet som skapar trygghet för rektorer, lärare, föräldrar och elever.
Överenskommelsen gäller fram till 2020 och skapar därmed trygghet så att en snabb riksdagsvotering inte kan ändra Sveriges betygssystem. Lärare ska få fokusera på eleverna, inte ständigt ändrade politiska direktiv.
Regeringen är mycket glad över att vi nått den här överenskommelsen. Ska vi vända utvecklingen för svensk skola måste vi klara av att komma överens också i de frågor där vi inte från början tycker lika. Vi hoppas att det här är första steget mot att vi också i Sverige betraktar skolpolitiken med samma tyngd och ansvar som i flera av länderna med bäst kunskapsresultat, där partierna vet vikten av att göra upp för långsiktiga förutsättningar för skolans medarbetare.
Partierna är eniga om följande:
- Nationella prov
De nationella proven genomförs, liksom i dag, i årskurs 3 (svenska och matematik), årskurs 6 (svenska, matematik och engelska) och årskurs 9 (svenska, matematik, engelska, NO och SO). De hittillsvarande obligatoriska nationella proven i årskurs 6 i NO- och SO-ämnena görs frivilliga och överförs till provbanken.En översyn av de nationella provens omfattning, effekter och syfte genomförs. Målet är att i ökad utsträckning gå mot digitalisering och därigenom central rättning.
- Betyg
Den i skollagen reglerade betygsåldern kvarstår som i dag, det vill säga från och med årskurs 6. En försöksverksamhet genomförs där skolor ges möjlighet att ge betyg från årskurs 4. Hela det nya betygssystemet utvärderas grundligt och redovisas i en kontrollstation inför riksdagen år 2020. Försöket påbörjas senast under 2017. Försöksverksamheten följs och utvärderas löpande av Skolverket eller annan myndighet. Särskilda budgetmedel anslås till försöket.
- Tidigt stöd
Kunskapsmål i läsning och obligatoriska bedömningsstöd i svenska och matematik införs i årskurs 1. När grundskoleutredningen slutbetänkande avlämnats kommer partierna föra samtal om den fortsatta processen i de frågor som avhandlas i utredningen rörande förstärkt tidigt stöd.