Regeringen presenterar lärarlönelyft
Skickliga och engagerade lärare är nyckeln till en skola med bättre resultat. Därför presenterar regeringen ett lärarlönelyft – 3 miljarder kronor per år i höjda lärarlöner. Det meddelade Stefan Löfven och Helene Hellmark Knutsson under Socialdemokraternas dag i Almedalen.
Den svenska skolan befinner sig i ett mycket allvarligt läge. Kunskapsresultaten har sjunkit under lång tid, ojämlikheten har ökat och lärarbristen är stor eftersom alltför få vill utbilda sig till lärare. Regeringen är fast besluten att vända utvecklingen.
– Vi kan idag presentera att regeringen investerar 3 miljarder kronor på årsbasis i ett nytt lärarlönelyft för särskilt skickliga lärare. Vi har utformat lärarlönelyftet tillsammans med de centrala arbetsgivarorganisationerna inom skolan och lärarfacken, sade Stefan Löfven vid en pressträff i Almedalen.
Genom satsningen möjliggör regeringen för cirka 60 000 lärare att få i genomsnitt 3000 kronor extra i månaden. Besluten om höjd lön fattas lokalt. Totalt kan fler lärare ta del av den här satsningen än av någon satsning som gjordes av den borgerliga regeringen.
Löneförhöjning till skickliga lärare
Tanken med lärarlönelyftet är att premiera skicklighet och utveckling i läraryrket. Det ska bidra till en långsiktig löneförhöjning till de lärare som kommer i fråga, utöver den ordinarie lönerevisionen. Besluten om höjd lön fattas lokalt.
– Modellen är inte en del av den ordinarie lönesättningen. Lärarlönelyftet ska premiera skicklighet och utveckling i yrket. På så sätt har vi hittat en välförankrad metod för att höja lärarnas löner som också kan leda till förbättrade resultat i skolan, sade Helene Hellmark Knutsson.
Några av kriterierna
- Läraren ska arbeta med undervisning eller med uppgifter som hör till undervisningen
- Läraren ska vara särskilt kvalificerad för verksamheten och den undervisning som bedrivs
- Läraren ska ha visat intresse för och god förmåga att utveckla undervisningen på egen hand och tillsammans med kollegor
Lönelyftet blir en viktig del i den tredje delen – satsningar på kompetens och matchning – av Sveriges nya jobbagenda. Målet är att nå Europas lägsta arbetslöshet 2020.
Fakta lönelyftet
- Regeringen investerar 3 miljarder på årsbasis från och med 2016 i ett lärarlönelyft till särskilt skickliga lärare
- Besluten om höjd lön fattas lokalt
- Skolhuvudmännen kan rekvirera ett genomsnitt om 3000 kr i månaden för dessa lärare som sedan fördelas lokalt